Láska nebo zamilovanost? Může to být limerence 

Je to láska nebo zamilovanost? Nejste si jisti? Je váš milovaný jediný, na kom vám  záleží, udělali byste pro něj cokoli, přesto máte pocit, že pravá láska vypadá jinak?  Pak je tu ještě třetí možnost. Nejde ani o lásku, ani o zamilovanost, ale o limerenci. 

Slyšeli jste někdy o limerenci? Zatímco o lásce se mluví odjakživa, limerence byla objevena teprve před  nedávnem a mnozí o ní nikdy neslyšeli. Limerenci objevila psycholožka Dorothy Tennov, která  vymyslela její název, když o ní v roce 1979 psala knihu „Love and Limerence: The Experience of being  in love“. Slovo „limerence“ údajně nemá žádný význam a je to jen náhodná slabika „limer“, spojená s  příponou „-ence“. Tennov vymyslela název „limerence“, aby popsala pojem, který se vyvinul z jejích  výzkumů z 60. let, kdy vedla rozhovory na téma lásky s více než 500 lidmi, kteří se popsali jako 

„bláznivě zamilovaní“. 

Co je to limerence? 

Limerence je citová závislost na druhém člověku 

Dorothy Tennov popsala ve své knize limerenci jako: „Nedobrovolný  interpersonální stav, který zahrnuje intenzivní touhu po emočním opětování pocitů,  obsedantní myšlenky, pocity a reakce, a emoční závislost na druhé osobě.“ 

Limerence se často plete se zamilovaností nebo dokonce láskou, díky své intenzitě a hloubce, ale ve  skutečnosti se dá považovat za druh závislosti. Je to nezdravé upoutání se a přilnutí ke druhé osobě a jde o  závažný problém.

Limerence je v podstatě extrémní verze zamilovanosti, která se objeví v době, kdy má běžná  zamilovanost zmizet. Zamilovanost většinou trvá pár měsíců, maximálně dva roky, pak vyprchá a  promění se ve stabilní, tzv. pravou lásku, nebo dojde ke ztrátě zájmu. Ale je tu i třetí možnost;  zamilovanost se nepromění v pravou lásku, ani nedojde ke ztrátě zájmu, ale místo toho se vyvine v  limerenci – chorobnou zamilovanost, která je natolik intenzivní, že ji lze považovat za závislost. Každá zamilovanost do jisté míry zahrnuje posedlost svým objektem lásky, u limerence je však intenzita posedlosti druhou osobou, neboli limerentovým objektem limerence (zkráceně LO - „limerent object”) natolik silná, že se z ní stává emoční závislost. 

Limerence, jakožto emoční závislost na druhé osobě se projevuje stejně, jako jiná závislost, včetně abstinenčních  příznaků - vnitřní neklid, podrážděnost, úzkosti, agrese, deprese, insomnie, vtíravé myšlenky a nutkavá touha po objektu  závislosti – bažení („craving”). Tak jako člověk závislý na drogách, který drogu zrovna má, i limerent pociťuje euforii při kontaktu se svým objektem limerence a když dojde k odloučení, zažívá stejně nepříjemné stavy, jako někdo, komu je odebrána jeho droga.  V těchto stavech setrvává, dokud  mu není umožněno svého LO znovu vidět, kdy je stav opět změněn za euforický nebo alespoň dojde k  mírnému zlepšení nálady, nebo dokud není odloučen od LO na dostatečně dlouhou dobu, aby odeznělo bažení.

Limerencí údajně trpí 5 % populace. Její příčina je zatím neznámá, je ale  možné, že jsou k ní náchylnější lidé přirozeně citlivější, labilnější, s emočními problémy, nízkým sebevědomím, nebo s tendencí snadno ke druhým přilnout. 

Limerence vzniká nepřízní osudu, když něco brání tomu, aby zamilovanost vyprchala a proměnila se v pravou lásku. Jde v podstatě o stav, kdy je člověk „uvězněn” na pomezí zamilovanosti a pravé lásky. Člověk chce milovat, ale něco mu to znemožňuje. Tato situace na místo ztráty zájmu následně způsobuje zintenzivnění pocitů a vzniká limerence. Limerence má proto prvky lásky jako je hloubka, upřímnost a stálost, zároveň ale zahrnuje nezdravé stavy jako u jiných závislostí, způsobené zesílenou zamilovaností.  

Nepřízní osudu je myšlena situace, kdy člověk nemůže mít s objektem své lásky vzájemný a fungující vztah. Limerence může být neopětovaná i opětovaná. Opětovaná znamená, že člověk může s druhým mít vztah, ovšem tento vztah je nějakým způsobem narušen např. jeden ve vztahu dává druhému nejasné signály - neví jestli chce s druhým být, někdy se chová mile, jindy odměřeně. To způsobuje, že daná osoba neví na čem je, chce milovat, ale neví jestli to má cenu a tak vzniká limerence. Může to být i tak, že toto chování praktikují obě strany, limerenti tak mohou být ve vztahu oba dva. Neopětovaná limerence je častější a také závažnější. Jde o situaci, kdy limerent chce být s někým, s kým nemůže být, z jakéhokoli důvodu, nemusí jít jen o nezájem druhé osoby. Limerence nikdy sama nezmizí, pokud nepřízeň trvá, naopak má tendenci v nepřízni osudu sílit.

Limerence je stejně závažná, jako kterákoli jiná závislost, možná ještě závažnější. Když jste  totiž závislí např. na alkoholu, nemusíte se bát, že by ho byl nedostatek, nebo že o něj přijdete, můžete si  ho dopřát, kdy chcete. Když chcete přestat, prostě odejdete do léčebny a můžete se z toho dostat a nikdo  vás nenutí s alkoholem trávit čas. Když jste ale závislí na druhém člověku, tak to tak jednoduché není.  Člověka si nemůžete nikde koupit, musíte brát v úvahu i jeho city, nemůžete s ním být, kdy se vám  zachce, vše zcela závisí na jeho vůli, a většinou se nemůžete jen tak rozhodnout se svojí závislostí  „seknout“, obzvlášť pokud jste v situaci, kdy jste z nějakého důvodu nuceni se vídat. V takovém případě  jste v pasti a nemůžete se svou závislostí nic dělat.


Hlavní znaky limerence


Limerence se vyznačuje neustálou, silnou,  nutkavou touhou po přítomnosti a pozornosti objektu limerence. Limerentovi dotyčná osoba neustále chybí, má nutkavou potřebou být s ní a když je  s ní, má nutkání přitáhnout její pozornost, může se snažit i o fyzický kontakt.  Limerence rovněž zahrnuje vtíravé, nedobrovolné myšlenky na objekt limerence – až 95% myšlenek se  týká objektu touhy limerenta. Limerent také fantazíruje o jeho objektu limerence a jeho představy bývají taktéž  vtíravé – mohou se objevovat náhodně při běžných denních činnostech a bránit člověku vést běžný život. Dále k limerenci patří výrazná emoční labilita a přecitlivělost. Limerent se neustále pohybuje mezi agresí, úzkostí, depresí a  euforií, a tyto nálady se mohou měnit z minuty na minutu. Jeho nálada je „jako na houpačce“. Limerent je extrémně přecitlivělý na reakce svého LO, stačí sebemenší negativní poznámka nebo dokonce  pohled a může ho to traumatizovat a uvést do hlubokých stavů deprese. Pokud se mu naopak dostane  pozitivní reakce od LO, vyvolává to v něm stavy euforie. Ve vážnějších případech limerent prožívá intenzivní separační úzkost, jakmile ho jeho objekt  limerence opustí. Tento stav zahrnuje nekontrolovatelné stavy pláče, pocity zoufalství, hněv. Potom,  co dojde ke zklidnění, nastoupí stav deprese. 

 

Bažení


Neustálá obsedantní touha, neboli bažení, či „carving“ je jeden z abstinenčních příznaků, který se objevuje i u  jiných závislostí (cigarety, alkohol, tvrdé drogy). Bažení způsobuje silný vnitřní neklid a nutkavou, neukojitelnou touhu po objektu závislosti, v případě limerence je tímto objektem limerentův objekt limerence. Limerent baží po přítomnosti, pozornosti nebo i fyzickém kontaktu se svým LO a jeho bažení je horší v situaci, kdy je daná osoba někde poblíž – v takovém případě dokážou  být nutkavé pocity nesnesitelné. Limerent přemýšlí nad tím, jak se k němu dostat a má tendenci ho pronásledovat. Bažení zintenzivňuje, čím méně času limerent s LO tráví. Čím méně často je s ním, čím kratší dobu, tím  více po něm touží a jeho bažení je trýznivé. 

Zhoršovat bažení a obsedantní myšlení může, pokud se člověk, na kom je limerent závislý, chová vůči  němu lhostejně nebo je na limerenta nepříjemný. Limerent přemýšlí, co, proč a jak a touží po něm ještě víc. Limerent pociťuje bažení rovněž ihned po tom, co dojde k odloučení a chvíli trvá (obvykle den nebo pár  dní), než dojde ke zmírnění. 

Bažení je také silnější při únavě, nudě, bolesti, nemoci, osamělosti nebo potlačování sexuální touhy  („nadrženost“). Může ho vyvolat či zhoršit situace, kde je limerent vystaven něčemu, co mu jeho objekt  limerence připomene, což může být např., když vidí někoho, kdo se mu podobá, slyší jeho hlas, když před  ním o jeho objektu limerence někdo mluví nebo řekne něco, co s ním nějak souvisí. Často ani nemusí jít o  něco, co s ním souvisí přímo, může jít o něco, co s ním nijak nesouvisí, ale limerentovi to jeho LO stejně  připomene, protože si se svým objektem limerence spojí téměř cokoli – stačí říct „kytka“ a limerentovi to  jeho LO připomene. 

Podobně jako u jiných drog, i u limerence dochází ke zvýšené toleranci „drogy“ a limerent potřebuje  neustále „zvyšovat dávky“. Limerent chce neustále víc a víc, nikdy nemá dost, jeho bažení je stále silnější.  Když se svým LO není, touží po jeho přítomnosti. Když je mu dopřána, nechce, aby ho ani na vteřinu  opustil, chce s ním být ještě více, ještě déle. Chce jeho pozornost. Zírá a dělá všechno možné proto, aby na sebe upozornil. Chce, aby si ho LO  všímal, chce, aby se věnoval jenom jemu. Chce s ním mluvit, dívat se na něj, chce fyzický kontakt a je ochoten proto udělat cokoli.

U jiných závislostí je závislý člověk schopen zacházet do extrémů, aby drogu získal. Ve vážných případech limerence je to stejné. Může to zacházet tak daleko, že je limerentovo neustávající bažení po jeho LO natolik trýznivé a intenzivní, že limerent absolutně není schopen se ovládat. V takovémto případě silného  bažení je ochoten klidně riskovat život, jen aby mohl být nablízku dotyčné osobě, ublížit si, aby připoutal  pozornost a ve vážnějších případech může dojít k sebevraždě. Limerence je závažný problém, několikrát  se dokonce uvažovalo, zda ji nezařadit mezi duševní poruchy. 

 

Frustrační stavy


Limerent zažívá tzv. frustrační stavy, když nemůže uspokojit bažení po pozornosti nebo přítomnosti svého objektu limerence. K těmto stavům dochází např. v případech, kdy limerent očekává přítomnost svého LO a on nepřijde, když je někde poblíž a jemu je nějakým způsobem  znemožněno vidět se s ním nebo když se mu nepovede ho zastihnout či s ním promluvit nebo jinak získat jeho pozornost a pozitivní zpětnou vazbu.

Při frustračních stavech dochází obvykle nejprve ke stavu silné úzkosti (třes, nevolnost, závratě), poté nekontrolovatelné agresi  (chce něco rozbít, ublížit si) a nakonec hluboké depresi (nic pro něj nemá smysl). Úzkost vzniká v momentě, kdy limerent vidí, že se mu nepovede získat přítomnost nebo pozornost svého LO.  Jakmile si uvědomí, že toho nedosáhne, rozzuří se, že se to nepodařilo. Potom, co se uklidní, se dostává do stavů deprese, kde lituje, že se to nepovedlo a obviňuje se za vše, co podle něj udělal špatně a mohl udělat jinak, aby to vyšlo. V tomto stavu limerent obvykle setrvává, dokud mu není umožněno uspokojit jeho bažení. 

Frustrační stavy také úzce souvisí se separační úzkostí, tedy úzkostí z odloučení. Limerent ví, že se bude cítit bez svého LO „mizerně“, proto s ním chce být za každou cenu a když to nejde, zažívá stavy frustrace, které zároveň navazují na separační úzkost. Separační úzkost se ho zmocní po tom, co odezní stav frustrace. Tehdy limerent začne plakat a nemůže přestat, má pocit, jako by se mu „lámalo srdce“, má problémy psychosomatického rázu (zvracení, nevolnost, bolesti zad, svalů, kloubů, hlavy), doslova ho bolí být bez něj. Separační úzkost funguje i nezávisle na frustračních stavech, ale pokud následuje po nich, je intenzivnější.

 

Euforické stavy

 

K limerenci rovněž patří stavy euforie, tedy stavy extrémní radosti a pohody, které se často střídají s frustračními stavy a stavy separační úzkosti. Když LO odejde nebo si limerenta nevšímá, euforie se mění ve frustraci nebo separační úzkosti a když se objeví, separační úzkost a frustrace se zase obvykle mění ve stavy euforie.

K euforii nemusí dojít vždy, když se limerent s LO vidí. Zpravidla k ní nedochází, pokud je jeho objekt limerence smutný, podrážděný, když na limerenta  reaguje negativně, nereaguje na něj vůbec, nebo když ho limerent vidí na příliš krátkou dobu (pár minut). V takových případech dochází ke zmírnění nutkavých pocitů, ale k euforii nedochází.

Ke stavům euforie dochází, vždy, když se mu dostane pozornosti a pozitivní zpětné vazby od svého LO. Také k ní dochází, když vidí svého LO šťastného, rovněž při fyzickém kontaktu.

Euforie je silnější, když limerent někde svého LO nečeká a on se najednou objeví. V takových případech dochází  k silné euforii – dotyčný obvykle pláče štěstím, lesknou se mu oči a celý radostí září. V  takovýchto případech je velmi obtížné euforii skrýt. Vypadá na první pohled šťastně. Když si navíc LO všimne, jeho euforii to ještě zintenzivní. 

Také je euforie zpravidla silnější, pokud je mu umožněno být se svým objektem limerence o samotě, tzv. „jeden na jednoho“. Limerent si nic nepřeje víc, než mít se svým LO chvilku o samotě. Znamená to totiž, že pozornost jeho LO je směřována jen na něj a to je přesně to, po čem nejvíc touží.

K nejsilnější euforii dochází v případě, který jsem nazvala „mocná trojka“. Limerent chce obvykle tři věci: přítomnost, pozornost a fyzický kontakt svého LO. Nejdůležitější je samozřejmě přítomnost, pozornost je ve druhé řadě. Jako poslední je fyzický kontakt, který u limerence není tak podstatný jako přítomnost a pozornost, ale přesto dojde-li k němu, limerent je nadšený. Limerent si užívá všechny tři věci, pokud tedy dojde k jejich spojení, kdy se mu jich dostane všech najednou, dochází k extrémní euforii. V takovém případě limerent zcela ztrácí kontrolu, svou radost nedokáže a ani nechce nijak skrývat. Vypadá na první pohled zamilovaně. Naprosto „září“ štěstím. Tak, že si to každý všimne. Vypadá jako by se radostí „rozplýval“, a taky se tak cítí.  

Euforie je na limerenci ta příjemnější část. Je to důvod, proč se limerentům částečně líbí být ve stavu limerence. Limerence sice zahrnuje i hrozné stavy, ale kvůli těm euforickým stavům jsou ochotni ty špatné stavy přehlížet. Zrovna tak jako někdo, kdo je závislý na drogách.


Je limerence vždy špatná? 

Ne, pokud nakonec dojde k opětování pocitů. Limerence v takovém případě sama časem vyprchá a není se čeho bát. Limerence je vážným problémem tehdy, pokud není, jak z ní ven, to je, když druhá strana neopětuje pocity stejným způsobem a není možné navázat fungující vztah.

Limerence je problémem, pokud je objektem limerence někdo, kdo je pro limerenta z jakéhokoli  důvodu škodlivým. Limerent přehlíží všechny negativní stránky dotyčného a chce s ním být za každou  cenu, takže klidně bude s někým, kdo je pro něj nebezpečný. 

Limerence je problém, když má za následek rozpad současného vztahu, kdy se někdo, kdo už je s  někým ve vztahu, rozhodne současného partnera opustit, kvůli svému objektu limerence. V takovém  případě to většinou nekončí dobře. Údajně se nový vztah rozpadne v 95% případů.

Rozdíl mezi láskou a limerencí 

Limerence se na první pohled projevuje velmi podobně jako pravá láska. Je stejně hluboká a dlouhotrvající,  proto si limerent často myslí, že miluje. Limerence ale, na rozdíl od lásky, zahrnuje nepříjemné  obsedantní rušivé myšlenky, představy a pocity, kdy vám připadá, že bez toho člověka nepřežijete ani vteřinu. Váš psychický stav je jako na houpačce, neustále se pohybujete mezi euforií a frustrací, což  láska samozřejmě nezahrnuje. 

Rozdíl mezi nešťastnou láskou a limerencí 

Neštastná láska a neopětovaná limerence jsou si velmi podobné, přesto nejsou stejné. Nešťastně  zamilovaný člověk má deprese z toho, že nemůže dotyčnou osobu „mít“. Limerent trpí nutkavými pocity a myšlenkami na svůj objekt  limerence a je spíše v depresích z  toho, že mu nemůže být nablízku a mít jeho pozornost či fyzický kontakt, než z toho, že nemůže „být jeho“, ačkoli to ho může částečně taky trápit. Nešťastně  zamilovaný člověk není závislý na svém objektu lásky a zvládá jeho nepřítomnost, nepotřebuje s ním být  pořád a nevynucuje si pozornost. Limerent musí být za každou cenu tam, kde je jeho objekt limerence a je  ochoten kvůli tomu i riskovat život. Nedokáže bez něj vydržet, chce s ním být 24 hodin denně, bez něj mu  je hrozně. A když je s ním, neustále vyžaduje jeho pozornost. 

Rozdíl mezi zamilovaností a limerencí 

Zamilovanost nezahrnuje obsedantní myšlenky a pocity 

Zamilovanost je úžasný pocit. Za každé okolnosti. Je vám báječně, ať už jste s tou osobou nebo bez ní.  Jste pořád veselí, svět je najednou nádherné místo. Často na svého milovaného člověka myslíte, ale ne  tak, že byste nebyli schopni žít běžný život. Rádi se svojí milovanou osobu trávíte čas a chybí vám, když  spolu nejste, ale ne tak, že by vás to přivádělo k šílenství. Prostě toho člověka máte rádi a je vám s ním  dobře, ale když s ním nejste, dokážete bez něj fungovat. 

Limerence je úžasná jen tehdy, pokud jste zrovna spolu a váš LO si vás všímá. Když dojde k odloučení, cítíte vnitřní  prázdnotu a přivádí vás to k šílenství. Vaše myšlenky na váš objekt limerence jsou naprosto obsedantní, jako byste nedokázali  myslet na nic jiného. Neustále máte nutkání svého LO vyhledávat. Máte pocit, že bez něj  nepřežijete. 


Limerence vyžaduje opětování pocitů, na rozdíl od zamilovanosti 

Podle všech zdrojů se limerence vyznačuje touhou či potřebou mít city opětované. Já bych to vysvětlila  tak, že pokud se do někoho zamilujeme, může to být jednostranné, zatímco limerence vyžaduje do určité míry opětování pocitů. Opětováním pocitů je u limerence myšleno především emoční opětování, čímž se rozumí jakákoli pozitivní reakce na limerenta ze strany LO,  např. pouze něco tak banálního jako to, že se na něj jeho LO usměje nebo mu polichotí. Tím mu dává najevo náklonnost a emočně tak opětuje. Nemusí tak vůbec jít o opětování citů po romantické a sexuální stránce. Limerent vyžaduje emoční  opětování, lpí na reakcích dotyčné osoby a snaží se, aby vždy dostával pozitivní zpětnou vazbu, Vnitřně potřebuje mít pocit, že s ním jeho objekt limerence souhlasí, sdílí jeho pocity. Potřebuje jeho  pozornost a uznání, aby se cítil spokojený. Nutno podotknout, že jakmile je jednou limerentovi projevena náklonnost, náhlý nezájem jeho limerenci neukončí. Naopak  zintenzivňje bažení, které nemůže být uspokojeno, což ho jen trýzní.


Zamilovanost je krátkodobá, limerence může být věčná 

Limerence, na rozdíl od zamilovanosti může mít věčné trvání, pokud do cesty přijdou překážky.  Limerence má tendenci sílit v nepřízni osudu, což může být např. vztah na dálku, když se nemůže  limerent s LO pravidelně vídat, když si limerent není jistý city toho druhého, a především pokud jde o  neopětovanou limerenci – je známý případ, kdy byl muž „zalimerencovaný“ do jedné osoby 60 let. 

Zamilovanost je vášnivá, u limerence není důležitá 

Zamilovanost je také především o přitažlivosti, je plná vášně. Zamilovaný člověk touží po něžnostech,  představuje si, jak se se svým milovaným líbá, objímá, drží za ruce, a tak dále. Limerenta obvykle  uspokojuje povídání si se svým LO víc, než fyzický kontakt s ním, a jeho představy většinou nejsou  žádné romantické pohádky, jak to bývá u zamilovanosti. Bývají reálné a zahrnují zcela obyčejné situace,  kdy si limerent představuje například něco tak banálního, jako to, že vedle něj jeho LO prostě jen sedí,  nebo jeho představy dokonce často zahrnují tragické situace, kde jde o život, s tím, že limerent je většinou  ten, který svému objektu limerence zachraňuje život (ale může to být i naopak). K fyzickému kontaktu  pak dochází obvykle v představách tohoto typu. 

Žárlivost u limerence se liší od žárlivosti u zamilovanosti 

Zamilovanému člověku vadí kdokoli, kdo představuje konkurenci, chce svého milovaného člověka sám  pro sebe. Pokud jste zamilovaní, vadí vám, když váš milovaný projevuje náklonnost někomu jinému nebo  když někdo projevuje náklonnost jemu, natož aby s ním flirtoval. Každý představuje hrozbu. Bojíte se,  aby vás váš partner náhodou „nevyměnil“ za někoho jiného, aby pro něj někdo nebyl lepším partnerem, než  jste vy. Pokud jste zamilovaní do někoho zadaného, jistě nebudete mít jeho partnera v lásce. Nesnesete se  dívat, jak si dávají najevo svojí lásku, nejraději byste zašlapali tu osobu do země. U limerence to tak není.

Žárlivost u limerence je jiná, než u zamilovanosti. Limerent nežárlí na osoby, které jeho objektu  limerence projevují náklonnost, nevadí mu, když s ním někdo flirtuje, a pokud má jeho LO partnera,  rozhodně proti němu nic nemá, může ho dokonce mít rád. Limerentovi nejde o sexuální stránku, ale  emocionální. Je mu jedno, koho si jeho LO tahá do postele, pokud je pro něj dostupný po citové  stránce. Nevadí mu, když dává najevo lásku někomu jinému, pokud to neznamená, že jeho bude  ignorovat. Limerent žárlí v případě, že se mu nedostává pozornosti jeho objektu limerence. Chce, aby o  něm věděl, chce s ním trávit čas, mluvit s ním, chce, aby si ho všímal. Limerent žárlí na každého, kdo je s  ním, když on s ním není, na každého, komu jeho objekt limerence věnuje pozornost, když ji nevěnuje  jemu, ale ne protože by v něm viděl konkurenci po sexuální stránce, vlastně proti tomu člověku nic nemá,  ale vadí mu to, protože má obavy, že ho jeho objekt limerence přestane mít rád jako člověka, že ho  nebude vůbec zajímat jeho existence a potřebuje jeho přítomnost a pozornost, aby ho nějak naplňovala a on se  cítil šťastný. 

Zamilovanost je povrchní, limerence je hluboká a tváří se jako pravá láska 

Limerence, na rozdíl od zamilovanosti není tak povrchní, ale je hluboká. Limerent netouží ani tak po  něžnostech, jako po emočním naplnění, touží po tom, mít s druhou osobou hluboké pouto. Přitažlivost je  sice velmi silná, ale je brána jen jako bonus. Limerent se o člověka zajímá do hloubky, zajímá se o jeho  osobu jako celek, velice si ho váží, věří mu a nechce objektifikovat. Má pocit, že by pro svůj objekt  limerence udělal všechno, chce pro něj to nejlepší, i pokud to znamená, že on sám bude nešťastný. Proto  se často limerence plete s pravou láskou. Když jste zamilovaní, většinou si uvědomujete, že jde o pouhou zamilovanost, ale pokud trpíte limerencí, uvažujete nad tím, jestli tu osobu náhodou nemilujete.  Limerence je jako láska, až na to, že pravá láska není obsedantní a nezahrnuje nepříjemné nutkavé pocity. 

Rozdíl mezi závislostí na lásce a limerencí 

Limerence se také může plést se závislostí na lásce. Ano, ta také existuje. Člověk závislý na lásce je  závislý na pocitu zamilovanosti. Je posedlý láskou, neustále má potřebu hledat si „spřízněnou duši”,  někoho, kdo by ho naplnil. Chce se pořád cítit zamilovaný. Neustále střídá partnery. Když zamilovanost  ve vztahu vyprchá, má pocit, že to není ono a hledá si nového partnera, do kterého by se mohl zamilovat.  Limerent je člověk závislý na druhém člověku. Na rozdíl od závislosti na lásce, limerent nepotřebuje  neustále vyhledávat někoho, do koho by se mohl zamilovat, aby se cítil šťastný. Nelpí na lásce, ale na  jednom člověku. Je posedlý jedním člověkem, na kterém je závislý a potřebuje, aby ho nějak naplnil.

 

Jak poznat, že jste limerent a jak se s limerencí

vyrovnat

 

Jak poznat jste-li limerent 

 

Projevy limerence: 

• Neustálé myšlenky na objekt limerence – přemítání zážitků z minulosti s ním, přemýšlení nad tím, co  řekl, udělal, co si myslí, kde je, jak se má, co dělá, jak se k němu dostat, jak vám s ním je. Plánujete si, jak  a o čem s ním mluvit, až ho potkáte. Všechno vám ho připomíná, všude ho vidíte. Když na něj chvíli  nemyslíte, ihned vám ho něco připomene. 

• Pocit, že jde o pravou lásku – limerence se umí tvářit jako pravá láska. Je intenzivní a hluboká,  nesobecká, není jako zamilovanost. Ten člověk pro vás tolik znamená, záleží vám na jeho štěstí, udělali  byste pro něj cokoli, proto si říkáte, že to musí být láska. Bohužel, láska to není, pokud zahrnuje negativní  nutkavé myšlenky a pocity. 

• Trvá neobvykle dlouho – Zamilovanost je krátkodobá a trvá obvykle pár měsíců, nejdéle 2 roky,  takže pokud jste zamilovaní déle, je dost pravděpodobné, že jde o limerenci. 

• Zvýšený zájem o potencionální sexuální partnery – ačkoli jste „zalimerencovaní“ do jedné osoby,  limerence způsobuje, že si najednou více všímáte druhých atraktivních osob, může docházet i ke zvýšenému libidu. 

• V nepřítomnosti dotyčného: 

- podrážděnost, vnitřní neklid, neschopnost soustředit se, úzkost, deprese, agrese - nechutenství, nespavost, třes, bolesti hlavy, celková slabost a únava 

• Neustálé vyhledávaní objektu limerence – např. schválně jdete někam, kde je možnost na  něj „náhodou” narazit. 

• Snížené sebeovládání – nemáte žádné zábrany, jste ochotni udělat cokoli, abyste mohli být s ním. Bez  rozmýšlení klidně riskujete život, jen abyste ho mohli vidět a je vám to jedno. Nic vás nezajímá, jen on.  Musíte ho vidět za každou cenu, i kdyby to bylo jen na vteřinu – i kvůli té vteřině byste se klidně zabili. 

• Pocit naplnění a radosti v jeho přítomnosti – jakoby se ta prázdnota, která uvnitř vás byla, když jste  spolu nebyli, najednou naplnila a vy se cítíte úžasně, euforicky. 

• Nervozita a nesoustředěnost v jeho přítomnosti – nedokážete se soustředit na nic jiného, než na to,  že tam je on. Nevnímáte svět kolem sebe, soustředíte se jen na něj, jakoby tam byl jen on a vy a  přemýšlíte nad tím, co si o vás myslí, snažíte se zapůsobit.

• Zanedbávání vztahů s okolím – nechcete se s nikým stýkat, raději sedíte doma a utápíte se v  myšlenkách na toho člověka. Nikam nechcete jít, pokud tam nebude on. 

• Zanedbávání sebe sama – Pokud se s ním nemůžete vidět, nechce se vám o sebe nijak starat.  Nechcete se koupat, holit, a nijak jinak o sebe pečovat. Nemá to pro vás smysl. Nic pro vás nemá smysl.  Snažíte se, se svým zevnějškem něco dělat jen v případě, že víte, že se uvidíte. 

• Uzavření se do sebe – Myslíte, že vás nikdo nechápe a ani by vás nechápal, kdybyste s ním o tom  mluvili, nebo vás nějak soudil. Nechcete nikoho otravovat se svými pocity, se kterými se stejně nedá nic  dělat, tak se uzavřete do sebe a necháte, aby vás to ničilo ještě víc. 

• Problémy donutit se k činnosti – nedokážete se donutit dělat cokoli, nic pro vás nemá smysl,  pokud to nějak nesouvisí s objektem vaší limerence. 

• Ztráta zájmů – už se nevěnujete tomu, co vás vždycky bavilo, jen přemítáte nad tou  osobou. Nechcete se věnovat ničemu jinému, než věcem, co s ní souvisí. 

• Časté sny o objektu limerence – každý druhý den nebo každý den. Bývají příjemné, často mají  euforické účinky, jako přítomnost toho člověka, mohou zlepšit náladu, ale někdy mohou způsobit  negativní emoce a pocity zklamání – zdá se vám, že jste spolu a je vám báječně, pak se proberete a on je  kdo ví kde a vy zase přemýšlíte nad tím, jak vám chybí. 

• Představy zahrnující objekt limerence, které bývají netypické – liší se od představ „zdravě”  zamilovaných osob. Zamilovaní lidé si často představují objímání, líbání s danou osobou a všechny  možné něžnosti, pokud ale trpíte limerencí, tyto představy bývají spíše výjimečné. Představy limerentů  většinou zahrnují obyčejné situace z běžného života, nebo dokonce často zahrnují situace, kde se objevuje  násilí, zabíjí se, umírá, nebo tam nějakým způsobem jde o život a např. tam jeden zachraňuje druhého,  když je v ohrožení života, s tím, že limerent je nejčastěji ten, co zachraňuje. 

Jak se vyrovnat s vlastní limerencí 

Jak si pomoct: 

• Uvědomte si, že máte problém. Nesnažte se namlouvat si, že je všechno v pohodě, že to zvládáte, že  o nic nejde, že je to, co prožíváte normální. Potlačování pocitů limerenci jen zhorší. 

• Neobviňujte se. Nemůžete za to. Limerence může postihnout kohokoli a kdykoli, není dobrovolná a  nedá se vůlí zničit. Není to vaše vina, ani vina nikoho jiného, limerence prostě existuje a vy jste bohužel  její oběť.

• V žádném případě se nesnažte se svou limerencí vyrovnat alkoholem nebo jinou drogou. Alkohol  nebo jiné návykové látky můžou váš stav enormně zhoršit. Zintenzivňují vaše emoce, a protože jsou vaše  emoce díky limerenci jako na houpačce, může se stát, že se vám ještě přitíží. 

• Zabavte se. Pusťte si hudbu, čtěte si, dívejte se na film. Věnujte se koníčkům, dělejte, co vás baví.  Nuda zhoršuje váš stav. Zaměstnejte se, abyste na svého LO tolik nemysleli. 

• Věnujte se sportu. Sport je dobrý způsob, jak se zaměstnat, abyste na něj nemysleli a udělali u toho  něco prospěšného pro své zdraví. Při sportu se do těla navíc uvolňují endorfiny, které zmírňují bolest a  zlepšují náladu, podobně jako když posloucháte hudbu nebo si dáte čokoládu. Sportování tedy nepomáhá  nejen vašemu tělu, ale i duši. Navíc při sportu ze sebe vybijete energii, což může značně zmírnit projevy  bažení a eliminovat agresivní stavy – nebudete už mít sílu na to, abyste běsnili. 

• Nepotlačujte sexuální touhu. „Nadrženost“ může značně zhoršit vaše bažení. Budete podráždění, mít  větší sklony k agresivním stavům a stavům deprese a úzkosti. Snažte se sexuálně vybít. Pokud nechcete  nebo to z nějakého důvodu není možné, můžete si jít zaběhat, nebo dělat jakoukoli jinou fyzicky náročnou  aktivitu, která vás unaví. 

• Pečujte o sebe. Pečujte o svůj zevnějšek. Připadá vám to jako ztráta času, ale pokud se o sebe budete  starat, dbát na to, abyste vypadali upraveně, budete ze sebe mít dobrý pocit. Zlepší to vaší náladu, zvedne 

sebevědomí a snadněji se vám donutí jít do společnosti, což vám může prospět. 

• Dopřejte si dostatek spánku. Spěte nejméně 6 hodin denně. Únava a vyčerpání, zhoršuje váš stav.  Pokud nemůžete spát, protože myslíte na svůj LO, jděte si lehnout dostatečně brzo, abyste neusínali příliš  pozdě. 

• Pořádně jezte. Jste se svým objektem limerence natolik posedlí, že se zapomínáte najíst, nebo nemáte  na nic chuť, protože se kvůli němu trápíte. Měli byste si ale uvědomit, že nejíst váš stav ještě zhorší.  Budete se cítit ještě unavenější a podrážděnější a budete se trápit ještě víc, pokud nebudete dostatečně jíst.  Jezte, i pokud nemáte chuť, přinuťte se. 

• Socializujte se. Choďte mezi lidi. Obklopte se přáteli. Nevyhýbejte se kontaktu s okolím a neuzavírejte se do sebe, ale naopak, snažte se  co nejvíce času trávit s přáteli nebo s kýmkoli, kdo vás může vyslechnout a rozptýlit vás. 

• Navštivte odborníka. Pokud opravdu cítíte, že to nezvládáte, měli byste zvážit jeho návštěvu. Zajděte  za psychologem nebo psychiatrem a sdělte mu, co vás trápí. Psychiatr vás může nejen vyslechnout a  psychicky podpořit, ale také předepsat léky, které zmírní vaše pocity deprese a úzkosti. 

• Poohlédněte se po jiném partnerovi. Ano, myšlenka na to, že byste byli s kýmkoli jiným než vaším LO  a milovali kohokoli jiného, může být děsivá a nepříjemná, avšak je to efektivní způsob, jak se limerence zbavit. Pokud potkáte někoho jiného, do koho se zamilujete, limerence zmizí. To ale opravdu funguje jen v případě, že se do nového partnera skutečně zamilujete, pokud si jen ze zoufalosti „začnete“ s někým jiným, s nadějí, že vás „opustí“ limerence, tak to fungovat nebude. Je třeba se zamilovat a to ideálně na první pohled. Sice se to zdá ve vaší situaci jako nemožné, avšak možné to je. Jen musíte hledat a čekat, až narazíte na někoho, kdo ve vás vyvolá podobné pocity, jako váš LO. Věřte tomu nebo ne, ale takový člověk skutečně někde je.

Jak pomoct limerentovi 

Jak pomoct limerentovi jako jeho blízká osoba: 

• Nemluvte o jeho objektu limerence. Nezmiňujte jeho objekt limerence a nebavte se o něm, pokud o  něm limerent sám nezačně mluvit. Pokud byste mu ho připomněli, vyvolalo by to nebo  zintenzivnilo jeho bažení.

• Nezmiňujte nic, co s jeho objektem limerence souvisí. Snažte se zjistit, co mu jeho LO připomíná a  nemluvte o tom, rovněž by to mohlo vyvolávat či zesilovat jeho bažení.

• Naslouchejte mu. Limerent potřebuje svoje city někde ventilovat a pomáhá mu, když se může  někomu svěřit. Limerence je psychicky náročná, a někdy jen těžko zvladatelná, pokud je na to člověk  sám. 

Nedávejte mu nevyžádané rady. Limerent ve skutečnosti nestojí o vaše rady a poznámky na jeho situaci. On jen potřebuje vyslechnout a vědět, že má někoho, kdo tu pro něj je. Pokud se vás přímo nezeptá na váš názor nebo nepožádá o radu, nic neříkejte.

Nezlehčujte jeho situaci. Pro limerenta je jeho situace sama o sobě těžká, pokud se ale svěří a setká se s nepochopením, ještě se mu přitíží. Pokud nepochopíte vážnost jeho situace a budete zlehčovat jeho problém, uzavře se do sebe, nebude se vám dále svěřovat a jeho stav se ještě zhorší. Snažte se být chápaví. Limerence skutečně není něco, čeho se dá jen tak „zbavit“. Pokud by to šlo, limerent už by to dávno udělal. Limerence není nevinná zamilovanost, která přejde, je to velice závažný a komplexní problém, se kterým je velmi obtížné žít. Pokud nejste schopni toto pochopit, raději neříkejte nic, jen poslouchejte a tvařte se chápavě.

• Buďte trpěliví. Jeho objekt limerence je skoro jediné, na co myslí, proto o něm chce neustále mluvit.  Ať budete mluvit o čemkoli, bude se snažit nějak ho tam zahrnout, bude se snažit hovor přesměrovat tak,  aby byla řeč o něm. Časem to může lézt člověku na nervy, ale buďte trpěliví. Limerent si nemůže pomoct,  potřebuje o něm mluvit. Pomáhá mu to. 

• Nemluvte na něj, pokud je jeho objekt limerence na blízku. Pokud je jeho LO poblíž, nebude vás  limerent vnímat. Neříkejte mu nic důležitého, snažte se s ním vůbec nemluvit. Limerent chce věnovat  pozornost jen jeho LO. Když je na blízku, nezajímá ho nic jiného než on, všechnu svou pozornost soustředí na něj. 

• Pokud to jde, snažte se mu pomoct, aby se mu dostala pozornost jeho LO. Např. pokud je jeho LO  na blízku, ale on se příliš stydí s ním mluvit nebo má tendenci se mu vyhnout, podpořte ho, aby se nebál,  nebo promluvte s jeho LO vy a snažte se o to, aby si limerenta všímal. 

• Pokuste se ho rozptýlit. Snažte se ho nějak zabavit, zaměstnat, upoutat jeho pozornost. Nesnažte se  ho rozptýlit, pokud je jeho LO na blízku, ale když mu jeho LO schází. Když prožívá abstinenční  příznaky, pomůže mu, když někdo odvede od jeho bažení pozornost a bude se mu věnovat. 

• Obejměte ho. Pokud zrovna prožívá bažení a cítí se rozhozený, může pomoct, když ho někdo obejme.  Limerent cítí vnitřní prázdnotu, touží po blízkosti svého LO a může mu pomoct, když ucítí blízkost  alespoň někoho jiného, koho má rád. 

• Navrhněte, aby navštívil odborníka. Někdy je limerence natolik silná, že je dobré zvážit návštěvu  psychiatra. Limerentovi může pomoct, pokud si o tom promluví s odborníkem, který navíc může  předepsat léky, které můžou zmírnit jeho emoční labilitu, deprese a úzkosti. 

• Snažte se ho přimět jít mezi lidi. Pokud je zrovna ve stavu, kdy mu to psychika dovolí, je dobré ho přimět, aby se socializoval, společnost druhých lidí mu může pomoct se necítit tak osaměle a může mu alespoň na chvíli pomoct vyplnit vnitřní prázdnotu, kterou ve svém stavu cítí. Navíc může ve společnosti „narazit“ na někoho nového, do koho se zamiluje a zbaví se tak limerence.

 

 

Jak poznat, že jste objektem limerence a jak se chovat 

1) Pokud jde o opětovanou limerenci 

 

Jak poznat, že jste objektem opětované limerence: 

• Limerent nesnáší, abyste spolu chvíli nebyli. Neustále chce s vámi trávit čas. Vyžaduje, abyste byli  pořád s ním.

• Pokud spolu zrovna nejste, neustále vám volá, píše, a očekává, že budete dělat totéž. Když to  neděláte, má obavy, co s vámi je, jestli se vám něco nestalo, jestli ho máte ještě vůbec rádi, jestli nejste  náhodou s někým lepším. 

• Chce mít přehled o tom, kde jste a co zrovna děláte. Chce vědět přesně kdy, a kam s kým jdete a  proč. 

• Pokud se pohádáte, uvede ho to do stavů deprese a bojí se, že o vás přijde. 

• Když dojde k hádce nebo mu nějak ublížíte, stejně s vámi chce trávit čas. Potřebuje vás vidět.  Raději vás uvidí v znepokojující situaci, než vůbec. 

• Všechno vám odpustí. Ta představa, že byste nebyli v jeho životě, je mnohem horší, než, že jste mu  něčím ublížili. 

• Snaží se vám neustále zavděčit. Ze strachu, abyste ho neopustili, udělá, po čemkoli toužíte, i když  on to tak nechce. 

• Když jste spolu, chce si neustále povídat, objímat se neobvykle dlouho, potřebuje cítit vaší blízkost,  slyšet, že ho máte rádi. 

• Se vším za vámi chodí. Potřebuje, abyste poslouchali jeho problémy, se vším mu pomáhali,  ujišťovali ho o jeho schopnostech, dodávali mu sebevědomí. 

• Nechce trávit čas se svými přáteli, ani rodinou. Chce být raději s vámi. 

• Nevěnuje se koníčkům. Dělá to, co baví vás, nebo nedělá nic a jen nad vámi přemýšlí. 

• Zazdívá povinnosti. Jakoby neměl na starosti nic jiného, než vás. 

Jak se chovat, pokud jste s někým, kdo trpí limerencí a je na vás závislý: 

• Je třeba si s ním o tom promluvit: 

- Řekněte, že si myslíte, že jeho chování není standardní a s citem to vysvětlete. 

- Navrhněte, jak to řešit. 

- Zdůrazněte, že ho máte rádi a nikdy byste ho neopustili.

• Vídejte se co nejvíce. Měli byste se snažit vídat co nejvíce. Omezení kontaktu limerenci zhoršuje. Čím  častěji spolu budete trávit čas, tím dříve limerence vyprchá.

• Stanovte si dny, kdy spolu budete trávit čas jako pár. Limerenta uklidní, když bude přesně vědět,  kdy se na vás může těšit a ta jistota, že vás uvidí a budete spolu, omezí jeho carving. 

• Vždy se pořádně rozlučte, po tom, co spolu trávíte čas. Limerent se tak lépe vyrovná s tím, že  vás neuvidí. 

• Dejte vědět předem, pokud se nebudete moct vidět. Pokud se na vás limerent těší a vy to na poslední  chvíli zrušíte, zhoršíte tím jeho stav. Uvedete ho do stavu deprese a zvýšíte tím jeho abstinenční příznaky. 

Jak se chovat, pokud jste oba ve vztahu limerenti: 

Snažte se spolu trávit co nejvíce času jako pár, pracujte na svém vztahu, aby byl funkční a obě strany byly spokojené. Pokud budou ve vašem vztahu překážky, limerence nepřestane.

 

2) Pokud jde o neopětovanou limerenci 

Jak poznat, že jste objektem neopětované limerence: 

• Limerent není schopen s vámi udržet oční kontakt nebo zírá až moc. 

• Když se na vás podívá, má rozšířené zorničkylesknou se mu oči. Nebo i když jen slyší, jak o  vás někdo mluví, slyší váš hlas, cítí vaší vůni, nebo na vás myslí. 

• Červená se, když jste na blízku. 

• Chvěje se, třesou se mu ruce. 

• Má studené, lepkavé ruce. 

• Vypadá, že je „mimo.“ 

• Je neposedný nebo vypadá nepřirozeně klidně, až „zmrzle.“ 

• Má uzavřený úzkostný postoj,tj. hrbí se, má založené ruce, nebo má jiný postoj, při kterém si zakrývá  hrudník nebo obličej. 

• Jeho nohy směřují vaším směrem. Může se hlavou dívat jinam, ale pokud zbytek jeho těla, obzvlášť  špičky nohou směřují vaším směrem, vy jste jeho střed zájmu. Každý své nohy a tělo podvědomě  nasměruje tam, kde je jeho střed zájmu. 

• Vždy sleduje vaší reakci jako první. Když někdo např. řekne něco vtipného, jste první, na koho se  podívá, jestli se smějete. 

• Pořád vás vyhledává očima. Můžete být v davu lidí, blízko nebo daleko, limerent se bude po vás pořád  dívat, pořád se bude dívat na vás nebo vaším směrem. Nemůže si pomoct. 

• Když se přiblížíte, nečekaně znervózní. Může s někým mluvit, ale jakmile se objevíte, mluvit přestane  a působí nervózně a nesoustředěně. 

• Když vás náhle spatří, jakoby v něm hrklo. Nebyl na vás připravený. Vidět vás je pro něj velká  událost, potřebuje se psychicky připravit. Je to pro něj šok, když vás spatří náhle. 

• Pořád ho potkáváte. Může to být náhoda, ale většinou limerent záměrně chodí tam, kde ví, že  vás může potkat.

• Když vás potká, chce se vám vyhnout. Vyhledává vás, ale když vás vidí, zpanikaří a snažíse  někam zmizet. 

• Často vám lichotí. Připadáte mu jako ten nejúžasnější člověk na světě, líbí se mu na vás v podstatě  všechno, takže to někdy nemusí vydržet a řekne vám, co se mu na vás líbí. Může vám dokonce skládat  komplimenty na vaší povahu. 

• Je stydlivý ve vaší přítomnosti. Skoro s vámi nemluví, snaží se moc neprojevovat. Pokud něco dělá  před vámi, nejde mu to, pokud s vámi mluví, má problém se vyjádřit, mluví potichu a skoro se na vás  nedívá. 

• Mluví s vámi většinou jen, když jste sami. Čeká na to, až budete sami, aby s vámi mohl mluvit.  Snaží se o to, aby mohl být chvíli jen s vámi, chce si s vámi popovídat, sblížit se, chce vás lépe poznat a  to je obtížné, jste-li obklopeni lidmi. 

• Otevře se vám. Je schopen vám říct to, co nikomu jinému. Chce, abyste ho poznali. 

• Snaží se na sebe upozornit. Dělá všelijaké vylomeniny, abyste si ho všimli, pokud muzrovna  nevěnujete pozornost. Chce, abyste si ho všímali, i když ho to znervózňuje. 

• Neustále se ve vaší přítomnosti usmívá. Když vás vidí, najednou celý září, i když se jinak celý den  mračil. Když řeknete něco pozitivního na jeho osobu, úplně září a úsměv mu na tváři vydrží neskutečně  dlouho. 

• Pokud mu řeknete něco negativního, je neobvykle a dlouho smutný nebo podrážděný. Limerent je  nesmírně citlivý na to, jak se k němu chováte. Stačí sebemenší výtka a může ho to uvést do hlubokého  stavu deprese. 

• Chce s vámi trávit čas, i pokud jste na něj nepříjemní. Chce být s vámi, i když jste na něj nepříjemní  nebo mu ublížíte. Chce s vámi být za jakékoli okolnosti, i v znepokojující situaci. Všechno je pro něj  snesitelnější než to, aby vás neviděl. 

• Chce s vámi soupeřit. Chce vám ukázat svoje schopnosti. 

• Nechá se od vás ovlivnit. Váš názor pro něj znamená všechno. Dá na vaše rady. Udělá, co po  něm chcete, i když by to normálně neudělal. Vždy se vám snaží vyhovět, pomoct vám. 

• Pamatuje si všechno, co mu řeknete. Pamatuje si každou situaci, která vás zahrnuje. Pamatuje si  všechno, co se vás týká. Stačí, abyste něco zmínili jednou, vy si to ani nebudete pamatovat, ale on ano,  klidně roky. Když se ho zeptáte, jak to, že něco ví a on řekne, že jste to říkali a vy si to přitom  nevybavujete, tak si nevymýšlí. Skutečně jste to říkali, ale jen on si to pamatuje, protože jste pro něj  středem vesmíru. 

• Často slyšíte, jak o vás mluví. Jste pro něj svět, na nic jiného nemyslí, takže ani mluvit se mu nechce o  ničem jiném, než o vás. 

• Okolí si všímá. Vaše okolí vám může naznačit, že si myslí, že vás má daná osoba raději, než by měla,  nebo vám to někdo řekne. 

• Dá vám najevo zájem nebo vám to řekne. Může s vámi flirtovat nebo vám rovnou říct, že o vás stojí.

 

Jak se chovat v případě neopětované limerence 

Pokud víte, že jste něčím objektem limerence a nechcete mu city opětovat, je třeba se chovat  tak, abyste to alespoň nezhoršili. 

Pokud vám dá limerent jasně najevo, že o vás stojí, nebo vám to řekne a vy nemáte zájem: 

• Odmítněte ho velice jemně, abyste mu ublížili co nejméně. Neříkejte, že ho nemáte rádi, řekněte, že  ho máte rádi, akorát jinak. 

• Dejte najevo, že se nemá za co stydět, že ho berete vážně a nemyslíte si o něm nic špatného. 

• Chovejte se, jakoby se nic nestalo. 

Pokud je možné přerušit knontat s limerentem: 

Pokud můžete, vymažte ho ze svého života, tak aby myslel, že je to nadobro. Nemusí to být ve skutečnosti napořád, ale limerent by si to měl myslet, aby ho city přešly. Někdy i tak limerence úplně nevymizí a limerent na vás stejně může čas od času  myslet, i za několik let, ale už nepociťuje bažení a limerence ho nijak netrápí. 

Pokud nejde s limerentem přerušit kontakt: 

• Nesnažte se s ním vídat co nejméně, ale naopak, vídejte se s ním, jak jen to jde. Limerence není  typická zamilovanost, která ubírá na síle, čím méně se vidíte, ale je to přesně naopak. Čím méně se budete  vídat, tím více bude po vás limerent toužit a o to hůř mu bude. 

• Nesnažte se dát najevo nezájem. Nechovejte se odměřeně. U zamilovanosti by to mohlo pomoct, u  limerence tím ale limerentovi škodíte. Pokud vám nedělá návrhy a nechová se nějak nevhodně, není  důvod se chovat odměřeně. Chovejte se mile a přátelsky, snažte se s ním mluvit. Pokud děláte opak,  ubližujete mu. 

• Snažte se ho nijak nekritizovat, nehodnotit, nezvyšovat na něj hlas, nebýt nepříjemní,  netvářit se naštvaně. Limerent je extrémně přecitlivělý na to, co si o něm myslíte a jak se k němu  chováte. Stačí, abyste mu cokoli vytkli, a bude mít pocit, že vás zklamal a obávat se, že ho přestanete mít  rádi. To, jak se cítí, zcela závisí na vašem chování. Pokud na něj budete nepříjemní, může ho to uvést do  stavu silné deprese. Pokud budete milí, vyvoláte v něm euforický stav. Vy se snažíte o to druhé, nic mezi  totiž v limerenci neexistuje.

• Neodcházejte nečekaně, po tom, co spolu strávíte čas. Vždy se snažte to nějak zakončit, nějakým  způsobem se rozloučit. Není to pro limerenta po tom, co odejdete takový šok a lépe se s vaší  nepřítomností vyrovná. 

• Pokud víte, že se z nějakého důvodu nebudete moct vidět, dejte vědět předem, pokud možno. Pro  limerenta je nejhorší, když to nečeká. Když počítá s tím, že vás uvidí, ale najednou se to nestane, je to pro  něj šok a prudce to zhorší jeho stav. 

• Dejte mu něco svého. Pokud je to nějakým způsobem možné, dejte mu něco, co vám patří, něco, co  vás bude limerentovi připomínat. Zní to poněkud bizarně, ale mělo by to být ideálně něco, v čem bude  vaše vůně, např. šátek, tričko atd. Když spolu nebudete, nebude se limerent cítit tak osaměle a bude si  připadat, jako by byl stále s vámi. 

• Mějte trpělivost. Může se stát, že kvůli tomu, aby mohl být s vámi, udělá nějakou hloupost, která pro  něj bude nebezpečná. Nebo na vás může upřeně zírat, i v situaci, kdy se to opravdu nesluší. K limerenci  patří snížené sebeovládání, limerent si nemůže pomoct. Proto buďte trpěliví. Nijak ho nesuďte a buďte milí. Nemůže za to. 

• Neobviňujte limerenta, ani sebe. Limerent za svojí limerenci nemůže, ale ani vy. Limerence není  ničí vina. Není příjemná ani chtěná ani jednou stranou a nedá se s ní nic dělat. Můžete se jen snažit její  účinky zmírnit a tolerovat jí, pokud není možné s limerentem přerušit kontakt. 

Závěr 

Nikdo si nevybírá, do koho se zamiluje, natož aby si vybral stát se limerentem. Jakmile se limerence  objeví, nedá se s ní nic dělat, nelze ji ovlivnit vůlí a jen tak nezmizí, bez ohledu na to, jak moc by si to  každý přál. Pokud limerencí trpíte, vězte, že nejste sami. Je tisíce lidí, kteří se potýkají se stejným  problémem jako vy, i když to tak nevypadá. 

Na závěr bych dodala, že nejsem odborník a informace podané v tomto článku se odvíjí především od  mých osobních zkušeností, jakožto limerenta a zkušeností ostatních limerentů, jejichž příběhy jsem vyslechla. Pokud byste se chtěli  dozvědět o limerenci více, nebo potřebujete poradit či vyslechnout, neváhejte mě kontaktovat (limerent@seznam.cz).  Ráda vám zodpovím jakékoli otázky a pomůžu vám.

Komentáře